Let's connect!

Αποτελέσματα χαρτογράφησης και μοντελοποίησης του δικτύου ύδρευσης

Προκειμένου να προχωρήσουμε στην μοντελοποίηση του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Σουλίου αποτυπώνουμε σε πρώτη φάση το δίκτυο μέσω των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (ΣΓΠ/GIS).

Τα ΣΓΠ παρέχουν εργαλεία για χωρικές συσχετίσεις που επιτρέπουν στο χρήστη να περιγράψει, να αναλύσει, να συγκρίνει και να εκτελέσει μαθηματικές πράξεις σε δεδομένα που έχουν χωρική κατανομή. Σε μια εποχή που αναπτύσσονται ραγδαία οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, η μοναδικότητα των ΣΓΠ έγκειται στη δύναμη που έχουν να συνθέτουν πολλαπλά επίπεδα πληροφοριών και να δημιουργούν νέες χωρικές οντότητες από την επεξεργασία (χωρική ανάλυση) των δεδομένων.

Εδώ, χρησιμοποιείται το λογισμικό ArcGis. Οι εφαρμογές του ArcGIS εκτείνονται σε πολλούς τομείς, όπως η γεωγραφία, η χωροταξία, οι μεταφορές, οι υδάτινοι πόροι, οι φυσικοί πόροι, οι χαρτογραφικές υπηρεσίες και πολλοί άλλοι. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν διαδραστικούς χάρτες, να παρουσιάσουν γεωγραφικά δεδομένα με διαφορετικούς τρόπους, να ανακαλύψουν μοτίβα και τάσεις και να προβλέψουν γεγονότα με βάση τις γεωγραφικές πληροφορίες.

Το ArcGIS παρέχει επίσης δυνατότητες διασύνδεσης με άλλα λογισμικά και πηγές δεδομένων, επιτρέποντας στους χρήστες να επεκτείνουν τις λειτουργίες του και να ενσωματώσουν γεωγραφικές πληροφορίες σε άλλες εφαρμογές. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα αυτόματης διασύνδεσης του ArcGIS με το λογισμικό MIKE+ της εταιρίας DHI, ενσωματώνοντας όλες τις πληροφορίες του GIS στο ΜΙΚΕ+, με επιπλέον δυνατότητα προβολής των αποτελεσμάτων του ΜΙΚΕ+ στο περιβάλλον του ArcGIS που είναι αρκετά φιλικό προς τον χρήστη.

Παρακάτω φαίνεται το σύστημα ύδρευσης του Σουλίου σε περιβάλλον ArcGis:

Η μοντελοποίηση του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Σουλίου, πραγματοποιήθηκε στο λογισμικό της εταιρίας DHI, ΜΙΚΕ+. Το λογισμικό βασίζεται στο διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο μοντελοποίησης δικτύων ύδρευσης EPANET 2.0, ενώ πολύ σημαντικός παραγοντας για την επιλογή του λογισμικού είναι ότι το MIKE+ συνεργάζεται με λογισμικά GIS. Στην παραπάνω εικόνα βλέπετε το περιβάλλον του λογισμικού και τη τελική γενική εικόνα του εσωτερικού  δικτύου ύδρευσης του Σουλίου.